O inițiativă privind o aplicație mobilă finanțată care înregistrează respirația și tusea utilizatorilor pentru a diagnostica cazuri de COVID-19 care a fost lansată de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, a fost recent finanțată de UE.
Inițiativa, care a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Cambridge și finanțată parțial de Consiliul European de Cercetare prin intermediul proiectului EAR, își propune să creeze un set de date mare, mulțumit, pentru a dezvolta algoritmi de învățare automată care să fie folosiți în detectarea automată a bolilor, potrivit Euractiv.
Acesta va colecta informații demografice și medicale de la utilizatori, pe lângă „probe de voce vorbite, mostre de respirație și tuse prin microfonul telefonului.”
În încercarea de a atenua temerile de confidențialitate, cercetătorii spun că aplicația va colecta „un eșantion de locație grosieră”, dar că nu va urmări utilizatorii, înregistrând doar datele despre locație o singură dată când utilizează activ software-ul.
„Datele vor fi stocate pe serverele Universității și vor fi utilizate doar în scopuri de cercetare”, a adăugat universitatea.
„Există foarte puține seturi de date mari de sunete respiratorii, așa că pentru a face algoritmi mai buni care ar putea fi folosiți pentru detectarea timpurie, avem nevoie de cât mai multe probe de la cât mai mulți participanți,” a spus profesoara Cecilia Mascolo de la Departamentul de Informatică din Cambridge și Tehnologie, echipa principală din aplicație.
„Chiar dacă nu avem multe cazuri pozitive de coronavirus, am putea găsi legături cu alte condiții de sănătate.”
Ca răspuns la aplicație, europarlamentarul S&D Miapetra Kumpula-Natri, care a fost numită recent raportoare pentru raportul inițiativei Comitetului pentru Industrie din Parlament privind Strategia de date a UE, a spus că, deși salută soluții inovatoare, aceste tehnologii ar trebui să fie atente să respecte standardele de protecție a datelor .
„În acest caz, donați datele dvs. în mod voluntar pentru cercetare”, a informat pentru Euractiv. „Cu toate acestea, atunci când există un dispozitiv inteligent, trebuie să fim foarte atenți, să respectăm GDPR strict și să folosim date anonimizate.”
„Trebuie să fie întotdeauna clar explicată, iar utilizatorii trebuie să știe întotdeauna cum, când și ce date sunt utilizate și cu ce scop”, a adăugat ea.
Mai pe larg, Mascolo de la Cambridge a declarat recent la European Council Research Magazine că echipa ei dezvoltă tehnologii care folosesc Inteligența Artificială pentru a analiza anomaliile sunetelor care ar putea fi indicatoare ale bolii, inclusiv „bătăi de inimă, suspine, respirație, [și] voce”.
Executivul european este de așteptat să prezinte o serie de standarde care să contribuie la interoperabilitatea între diferite aplicații, într-o strategie privind turismul și transportul, văzută de EURACTIV.
În acest sens, coordonarea privind utilizarea aplicațiilor de urmărire a contactelor ar putea facilita călătoriile transfrontaliere în această vară.
Vorbind cu eurodeputații de pe piața internă săptămâna trecută, Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu afacerile digitale și concurența, a declarat că, fără utilizarea aplicațiilor de urmărire a contactelor, ar fi foarte dificil pentru UE să „să se deschidă în măsura în care ne-am dori”.
Acest lucru a urmat acordului larg al miniștrilor UE cu privire la astfel de planuri, miniștrii telecomunicațiilor ajungând la „înțelegerea faptului că aplicațiile de urmărire a contactelor ar avea o importanță ridicată pentru relaxarea treptată a diverselor măsuri naționale, inclusiv deschiderea de frontiere”, potrivit unei citări a președinției croate.